Bănci care amână plata ratelor în perioada pandemiei: Ce trebuie să știi

În contextul actual al pandemiei de COVID-19, mulți oameni se confruntă cu dificultăți financiare semnificative. În timp ce plata ratelor poate fi o preocupare majoră pentru mulți, există anumite bănci și instituții financiare care oferă facilități pentru amânarea plății ratelor, într-o încercare de a-i sprijini pe cei afectați de această criză. Este esențial să cunoaștem și să înțelegem opțiunile disponibile pentru a gestiona cât mai eficient această situație.

Beneficiile amânării plății ratelor

Amânarea plății ratelor poate fi o soluție crucială pentru persoanele și familiile care întâmpină dificultăți financiare din cauza pandemiei. Iată câteva dintre beneficiile principale:

 • Reducerea presiunii financiare imediate;
 • Oferă o perioadă de răgaz pentru a-ți regăsi stabilitatea financiară;
 • Permite concentrarea pe alte nevoi urgente, cum ar fi asigurarea hranei și a altor necesități de bază;
 • Previne acumularea de penalități sau de datorii suplimentare;
 • Contribuie la menținerea relației de încredere cu instituția financiară.

Cum funcționează amânarea plății ratelor

Procesul de amânare a plății ratelor poate varia în funcție de politicile fiecărei bănci sau instituții financiare. În general, acesta implică:

 • Inițierea unei cereri de amânare, care poate necesita completarea unor documente suplimentare și furnizarea de informații privind motivele financiare;
 • Analiza și aprobarea cererii de către instituția financiară;
 • Stabilirea unei perioade de amânare, care poate varia de la câteva luni până la un an sau chiar mai mult, în funcție de circumstanțe;
 • Confirmarea noilor termeni și condiții ale contractului de credit, inclusiv eventualele modificări ale ratei dobânzii sau a perioadei de rambursare.
Vezi si:  Ce înseamnă bancă cooperatistă

Bănci care oferă amânarea plății ratelor

Mulți furnizori de servicii financiare au adoptat politici flexibile pentru a veni în întâmpinarea clienților afectați de criza actuală. Printre acestea se numără:

Banca Detalii despre amânare
BCR Oferă amânarea plății ratelor pentru o perioadă de până la 6 luni, cu posibilitatea prelungirii;
BRD Permite amânarea ratelor pentru o perioadă de până la 3 luni, cu posibilitatea prelungirii;
ING Bank Acordă amânare pentru o perioadă de până la 9 luni, în funcție de evaluarea fiecărui caz în parte;
Raiffeisen Bank Posibilitatea amânării ratelor pentru o perioadă de până la 12 luni, cu condiția ca solicitantul să nu aibă rate restante.

Cum să obții amânarea plății ratelor

Pentru a beneficia de amânarea plății ratelor, este important să urmezi anumiți pași:

 1. Contactează-ți banca și informează-i despre dificultățile financiare întâmpinate;
 2. Solicită detalii despre procedura de amânare și documentele necesare;
 3. Completează și trimite cererea de amânare, furnizând toate informațiile solicitate;
 4. Așteaptă confirmarea din partea băncii și revizuiește noile condiții ale contractului.

Amânarea plății ratelor poate fi o măsură crucială pentru gestionarea situației financiare în perioada dificilă a pandemiei. Este important să cunoști opțiunile disponibile și să acționezi în mod responsabil pentru a-ți proteja bunăstarea financiară pe termen lung.

Întrebări frecvente

În continuare, veți găsi răspunsuri la câteva întrebări frecvente legate de amânarea plății ratelor în timpul pandemiei:

Care sunt criteriile pentru a beneficia de amânarea plății ratelor?

Criteriile pot varia în funcție de politica fiecărei bănci sau instituții financiare. În general, este necesar să demonstrezi că întâmpini dificultăți financiare din cauza pandemiei și să soliciți amânarea în conformitate cu procedurile stabilite de bancă.

Vezi si:  Ce Este un Credit Bancar

Este amânarea plății ratelor disponibilă pentru toate tipurile de împrumuturi?

Majoritatea băncilor oferă opțiuni de amânare pentru diverse tipuri de împrumuturi, inclusiv credite ipotecare, credite de consum și credite auto. Cu toate acestea, este important să verifici cu instituția ta financiară pentru detalii specifice legate de tipurile de împrumuturi eligibile pentru amânare.

Cum afectează amânarea plății ratelor scorul meu de credit?

În mod normal, amânarea plății ratelor nu ar trebui să aibă un impact negativ direct asupra scorului tău de credit. Cu toate acestea, este posibil să existe unele efecte secundare, cum ar fi raportarea întârzierii plății către biroul de credit. Este important să discuți aceste aspecte cu reprezentanții băncii tale înainte de a lua o decizie.

Concluzie

În lumina incertitudinii provocate de pandemie, amânarea plății ratelor poate oferi un suport vital pentru cei afectați financiar. Este esențial să te informezi în detaliu despre opțiunile disponibile și să consulți cu atenție termenii și condițiile oferite de instituția ta financiară pentru a lua decizia potrivită pentru situația ta specifică.


Postări similare:

Photo of author

Alexandru Dobre

Alexandru este un pasionat de gastronomie și bucătărie. Pe blogul nostru, el împărtășește rețete delicioase, trucuri culinare și experiențe din lumea culinară. Cu pasiunea sa pentru gătit și explorarea noilor arome, Alexandru ne inspiră să experimentăm și să ne bucurăm de arta preparării mâncărurilor.

Lasă un comentariu